Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Χρυσή Αυγή και ποινική προδικασία

1.   Ο Κασιδιάρης και το εμπόριο δούλων.

Μετά τη διαρροή του 8σέλιδου pdf με το κατηγορητήριο του Η. Κασιδιάρη, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ευρείας αναγνωσιμότητας έσπευσαν να «σοκαριστούν» από την πληθώρα των απαριθμούμενων στο κείμενο του κατηγορητηρίου εγκλημάτων, εγκλήματα που ποικίλουν από την απλή, μπανάλ πλαστογραφία μέχρι την πρόκληση ναυαγίου και το εμπόριο δούλων.

Ας διευκρινιστούν τα εξής ως ένα ακόμα tribute στην ποιότητα της πληροφόρησης της οποίας γινόμαστε δέκτες:

Κατά την διατύπωση του κειμένου του κατηγορητηρίου, ο εισαγγελέας ακολουθεί μια συλλογιστική πορεία η οποία ξεκινά από την παράθεση της εφαρμοστέας νομοθετικής διάταξης (εδώ του άρθρου 187 Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης) συνεχίζει με την περιγραφή των περιστατικών που έχει ενώπιων του και ακολουθείται από την υπαγωγή των πράξεων του κατηγορουμένου στην νομοθετική διάταξη, θεμελιώνοντας έτσι την κατηγορία.

Το σχολιαζόμενο από τον τύπο τμήμα του κατηγορητηρίου εντάσσεται στο πρώτο μέρος του ανωτέρω συλλογισμού, όπου ο εισαγγελέας παραθέτει απλώς αυτούσιο το κείμενο του 187 ΠΚ, όπως συνηθίζεται. Να σημειωθεί, επίσης, ότι για την στοιχειοθέτηση συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και ένταξης του Κασιδιάρη (ή οιουδήποτε άλλου) σε αυτήν δεν απαιτείται να στοιχειοθετηθούν όλα τα απαριθμούμενα άρθρο 187 (και στο κατηγορητήριο) κακουργήματα, αλλά αρκεί ένα. 

2.   Μη προφυλάκιση δεν σημαίνει αθώωση.

Χρήσιμο, ώστε να αποφεύγονται μηδενιστικές παρανοήσεις, θα ήταν να γίνει ξεκάθαρο από νομική σκοπιά, το νόημα της σημερινής διάταξης ανακριτών-εισαγγελέων για την θέση περιοριστικών όρων στους κατηγορουμένους συμμετόχους της Χ.Α. αντί της έκδοσης εντάλματος προσωρινής τους κράτησης. (προφυλάκισης, κατά τον παλαιότερο και κοινώς χρησιμοποιούμενο όρο).

Ας τονισθεί εξ’ αρχής ότι μη προφυλάκιση δεν σημαίνει αθώωση.

Αμέσως μετά την απολογία του κατηγορουμένου δίνεται στον ανακριτή η δυνατότητα είτε να τον αφήσει ελεύθερο είτε να θέσει περιοριστικούς όρους (παροχή εγγύησης ή/και απαγόρευση μετάβασης στο εξωτερικό ή/και περιοδική εμφάνιση ενώπιον αρχής κ.α.) είτε να επιβάλλει προσωρινή κράτηση όταν οι περιοριστικοί όροι δεν κρίνονται επαρκείς.
Οι κυριότερες προϋποθέσεις για την επιβολή προσωρινής κράτησης είναι: Η ποινική δίωξη να αφορά κακούργημα (η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αποτελεί κακούργημα)· ο κατηγορούμενος να είναι ύποπτος φυγής (είτε διότι έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διαφύγει, είτε διότι έχει υπάρξει φυγόποινος ή φυγόδικος στο παρελθόν )· να θεωρείται πολύ πιθανό να διαπράξει, εφόσον αφεθεί ελεύθερος, και άλλα εγκλήματα.

Στόχος τόσο των περιοριστικών όρων όσο και της προφυλάκισης είναι να διασφαλιστεί ότι ο κατηγορούμενος θα είναι παρών εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη (βλ. παρακάτω - 3) και ότι δεν θα έχει ευκαιρία να συνεχίσει την εγκληματική του δράση. Δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, όσο και αν σε περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε σε ένα βαθμό ως μέσο εκτόνωσης του λαϊκού αισθήματος εναντίον πολιτικών προσώπων (και των nouveau riche συζύγων τους). Κυριότερα, η μη επιβολή προσωρινής κράτησης δεν αποτελεί κρίση του ανακριτή για το κατά πόσον έχουν πράγματι διαπραχθεί τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται τα μέλη της Χ.Α.

Αυτό το οποίο λέει με την διάταξη του ο ανακριτής, είναι ότι θεωρεί επαρκείς τους τεθέντες περιοριστικούς όρους και κρίνει πως εφόσον αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χ.Α. δεν πρόκειται να διαπράξουν άλλα εγκλήματα ούτε να διαφύγουν προς αποφυγή πιθανής παράστασής τους σε δίκη.

      3.     Θα παραπεμφθούν σε δίκη;

Έχει γίνει ήδη προφανές από τα παραπάνω, αλλά η μη επιβολή προφυλάκισης
ουδεμία σχέση έχει με την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί από δικαστικό συμβούλιο στο οποίο θα εισαχθεί η δικογραφία από τον εισαγγελέα για να αξιολογηθεί το κατά πόσον οφείλει να παραπεμφθεί ο κατηγορούμενος σε δίκη ή να παύσει η ποινική δίωξη και να εκδοθεί το αντίστοιχο παραπεμπτικό ή απαλλακτικό βούλευμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου