Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Το Κομπάνι ως σύμβολο ισχύος - by Κρίστη Μιχαλούδη & To Skouliki Tom

Παρακολουθώ εδώ και μέρες τις εξελίξεις στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και τις συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων και των ισλαμιστών της ISIS στο Κομπάνι αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο διαβάζω, τα ερωτήματα που μου γεννιούνται είναι περισσότερα από αυτά που καταφέρνω να απαντήσω.

Όσο περισσότερο προσπαθείς να βγάλεις άκρη με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή τόσο περισσότερο μπερδεύεσαι.

Δεν ήξερα πού να στραφώ. Τα μισά ελληνικά σάιτ έγραφαν ότι η ISIS έχει φτάσει στο Παγκράτι και τα άλλα μισά θα ασχολούνταν με το θέμα αν όντως έφτανε στο Παγκράτι. Μέχρι τότε δε μας αφορά το θέμα. Τί μας νοιάζει τώρα τί γίνεται στο Κομπάνι; Οι εξελίξεις στο κόμμα των ψεκασμένων είναι πιο σημαντικές.

Γιατί ο Πάνος Καμμένος διέγραψε την Ραχήλ Μακρή; Ποιους επιχειρηματίες ενοχλούσε η στάση της;
Ερωτήματα που προκαλούν έντονο κνησμό στα αρχίδια μας.

Επιστρέφοντας στο θέμα, αποφάσισα να απευθυνθώ στη μοναδική αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για θέματα της Μέσης Ανατολής που ξέρω: την Κρίστη Μιχαλούδη, παλιά γνώριμη του μπλογκ, η οποία συμφώνησε να με κατατοπίσει με την προϋπόθεση ότι θα μεταλαμπαδεύσω όσα έμαθα σε όλους εσάς.

Επιγραμματικά λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Η ISIS (Ισλαμικό Χαλιφάτο) ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα από το 2006, όταν η Αλ Κάιντα αποφάσισε ότι θέλει να κάνει παιχνίδι και στο Ιράκ. Λίγο αργότερα, η ISIS ενώθηκε με την Αλ Κάιντα και στη Συρία (Αλ Νούσρα) και τάχθηκε μαζί με την Συριακή Αντιπολίτευση, δηλαδή τους σουνίτες επαναστάτες της Συρίας (FSA), εναντίον του Άσσαντ που είναι αλαουτίτης (σέκτα των σιιτών). Από ένα σημείο και μετά η ISIS σήκωσε μπαϊράκι και σταμάτησε να ακολουθεί τις εντολές της ηγεσίας της Αλ Κάιντα, με αποτέλεσμα να αποταχθεί από αυτήν.

Οι ΗΠΑ μπήκαν στον χορό το 2011 όταν μαζί με την Τουρκία άρχισαν να χρηματοδοτούν και να εξοπλίζουν τους σουνίτες επαναστάτες της Συρίας. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Όταν οι ΗΠΑ κατάλαβαν ότι τα χρήματα και τα όπλα που έδιναν κατέληγαν σε παρακλάδια της Αλ Κάιντα, σταμάτησαν τη χρηματοδότηση, όχι όμως κι οι υπόλοιπες τρεις χώρες που συνέχισαν να προσποιούνται ότι βοηθάνε τους σουνίτες.

Και μετά είχαμε ξαφνικά την ISIS να παίρνει το ένα χωριό μετά το άλλο και το ένα διυλιστήριο μετά το άλλο και να απειλεί το Ερμπίλ στο Κουρδικό Ιράκ στο οποίο έχουν κατέβει όλες οι αμερικανικές πετρελαϊκές, όπως η Chevron και η Texaco. Οι δήθεν αποτελεσματικοί βομβαρδισμοί των Αμερικάνων στο Κομπάνι είναι για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση, αφού 180.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να περάσουν από τη Συρία στην Τουρκία. 

Κατά τα άλλα, χέστηκαν οι Αμερικάνοι για την ISIS, τους Κούρδους και το Κομπάνι. Αυτό που τους νοιάζει είναι το Ερμπίλ, άντε και η Βαγδάτη, μιας και πρoσφάτως άλλαξαν την κυβέρνηση του Ιράκ. Για τους Κούρδους της Συρίας λόγο έχει ο Άσσαντ και δυστυχώς η Τουρκία.

Ο λόγος που τα τουρκικά άρματα κωλοβαράνε στα σύνορα με τη Συρία και δε μπαίνουν στο Κομπάνι - ενώ η έγκριση από την τουρκική κυβέρνηση έχει δοθεί από την προηγούμενη εβδομάδα - είναι γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι βοηθάνε τους Κούρδους, των οποίων προφανώς είναι εναντίον, αλλά και τον Άσσαντ, ο οποίος το 2011 είχε δώσει στους Κούρδους μερική αυτοδυναμία, γεγονός που φρίκαρε εντελώς τους Τούρκους. Χώρια που συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές λέγοντας ότι βοηθάνε τους σουνίτες.

Επιπλέον, ο ηγέτης της ISIS, γνωστός κι ως Χαλίφης Ιμπραχίμ, είναι μισθοφόρος του Πρίγκηπα Αμπντούλ Ραχμάν-Αλ Φαϊζάλ, χρηματοδοτούμενος από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Η ISIS λοιπόν δεν είναι δημιούργημα των Αμερικάνων. Ή μάλλον είναι αλλά όχι άμεσα. Η ISIS έχει τα όπλα και τα λεφτά των Αμερικάνων - που όπως είπαμε πριν τα πήρε από τους σουνίτες επαναστάτες που τα πήραν από τους Αμερικάνους - κι έχει καταφέρει να εξοπλιστεί περαιτέρω από λεηλασίες σε Συρία και Ιράκ.

Τα λάθη που έχουν κάνει οι ΗΠΑ στο ζήτημα της ISIS είναι πολλά και μοιραία. Οι ΗΠΑ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην περιοχή, αφού δημιούργησαν βλακωδώς κάτι το οποίο δε μπορούν τώρα να ελέγξουν. Κι αυτό στοιχίζει τις ζωές πολλών. Πάντως, όχι των Αμερικάνων. Ή τουλάχιστον, όχι ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, το Κομπάνι μάλλον θα πέσει στα χέρια της ISIS. Παρά την προσοχή που έχει λάβει από τα ΜΜΕ, η πτώση του Κομπάνι θα έχει απλά ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του status quo. Και μερικούς χιλιάδες πρόσφυγες. Δε βαριέσαι, τα πετρέλαια να είναι ασφαλή.

by Κρίστη Μιχαλούδη & Το Skouliki Tom

Το Χαλιφάτο του Τρίο Μούτζες βρίσκεται στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου