Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Φόρτσα Πρυτανάρα! - by To Skouliki Tom

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, περίπου 30 φοιτητές εισήλθαν στο χώρο της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση μεταξύ αυτών και του Πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη.

Ως γνωστόν, οι φοιτητές αντιδρούν στο θέμα της φύλαξης και του ελέγχου εισόδου στο Πανεπιστήμιο - θέμα για το οποίο είχα γράψει σε κείμενο της περασμένης εβδομάδας με τίτλο
"Νόμος & Τάξη στα ΑΕΙ" - και ζήτησαν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου που θα εξέταζε το ζήτημα. 

Παραδέχομαι ότι δεν έχω την καλύτερη σχέση με τους πανεπιστημιακούς θεσμούς, αφού όντας φοιτητής δούλευα παράλληλα πολλές ώρες, οπότε τελείωσα αθόρυβα τις σπουδές μου στα 4 χρόνια κι ουδέποτε ξανασχολήθηκα με το συγκεκριμένο ίδρυμα, το οποίο έχει την ατυχία να κυριαρχείται από τότε που το θυμάμαι μέχρι σήμερα από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Μάλλον γι' αυτό μου δημιουργούσε πάντα μια απέχθεια, οπότε φρόντιζα οι επαφές μου μαζί του να είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Παρόλα αυτά, ξέρω ότι στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου επιτρέπεται η παρουσία σε έναν εκπρόσωπο των προπτυχιακών φοιτητών, έναν των μεταπτυχιακών κι έναν των υποψήφιων διδακτόρων, όπου υπάρχουν. Αυτό που δεν ξέρω είναι εάν οι εκπρόσωποι αυτοί ήταν παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα μπω στη διαδικασία να κρίνω εάν ήταν σωστό ή όχι το γεγονός ότι εισέβαλαν στη συνεδρίαση 30 φοιτητές. Θα αρκεστώ να εξετάσω ποιοι τάχθηκαν εναντίον τους. 

Έγκυροι δημοσιογράφοι του Mega, του ΣΚΑΪ και της ΝΕΡΙΤ λύσσαξαν από χθες το πρωί να επιτίθενται από το δημόσιο βήμα στους φοιτητές, παρέα με βουλευτές και υπουργούς της Κυβέρνησης. Ο γραμματεάς της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ και τέως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος τούς αποκάλεσε "μια χούφτα μπαχαλάκηδες". 

Στο πλευρό τους φυσικά εκατοντάδες περσόνες του διαδικτύου που τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται "πνευματικοί άνθρωποι", ενώ στην πραγματικότητα δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους και δεν έχουν να επιδείξουν απολύτως τίποτα.

"Πνευματικοί άνθρωποι" που αποκαλούν τους φοιτητές "αλήτες και τραμπούκους". Ελληναράδες που λατρεύουν τα παιδιά τους αλλά μισούν τους νέους της χώρας, όπως έγραψε και η καλή φίλη Σοφία Λαμπίκη.

Δε ξέρω ποιοι ήταν αυτοί οι 30 που μπήκαν χθες στη συνεδρίαση. Ξέρω όμως ποιος είναι ο κ. Φορτσάκης. Ο σημερινός πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό, το όνομά του είχε ακουστεί και για το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά τελικά πήρε μια θέση στο Εποπτικό Συμβούλιο για το στήσιμο της ΝΕΡΙΤ. Ο κ. Φορτσάκης είναι ο κλασικός σφουγγοκωλάριος. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στη Νομική υπήρξε ο πιο αδιάφορος καθηγητής που πέρασε ποτέ. Άσχετος γενικά, το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πώς θα ανέβει στα διοικητικά πόστα. Και τα κατάφερε.

Η εικόνα ενός πανεπιστημιακού καθηγητή με υψωμένο το χέρι και τεντωμένο το δείκτη να ουρλιάζει "Τσακιστείτε έξω!" θα μας βρίσκει πάντα απέναντί. Το πανεπιστήμιο είναι ο φυσικός χώρος των φοιτητών, όχι των ΜΑΤ και των ΔΕΛΤΑ που καλεί ο κ. Φορτσάκης να τον "σώσουν".

Εν κατακλείδι, όσο όλοι αυτοί στρέφονται κατά των φοιτητών, εμείς θα είμαστε με το μέρος τους. Χωρίς προϋποθέσεις.

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τον Κώστα και τον Μάριο που για 4 χρόνια υπήρξαν οι εκπρόσωποί μου στο πανεπιστήμιο. Παραλάμβαναν το πάσο μου, μου έδιναν σημειώσεις και δήλωναν για μένα τα μαθήματα επιλογής. Μόνο τις εξετάσεις δεν έδιναν για λογαριασμό μου. Τους ευχαριστώ πολύ. Όπως καταλαβαίνετε, ήμουν υπόδειγμα φοιτητή. )

Φόρτσα Μούτζες στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου