Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Να φύγουν, να πάνε αλλού - by To Skouliki Tom

Σε συνέχεια των χθεσινών πολύωρων διαμαρτυριών στη Μεσογείων, η μετεγκατάσταση των Ρομά από τον καταυλισμό στο Χαλάνδρι πήρε αναστολή 6 μηνών, ενώ σήμερα κατεδαφίστηκαν 12 κτίσματα τα οποία, σύμφωνα με την Πολεοδομία, είναι ακατοίκητα. 

Έτσι, απέμειναν 55 κτίσματα που φιλόξενουν 80 οικογένειες Ρομά ανάμεσα στις οποίες 50 παιδιά που πηγαίνουν σχολείο κι αρκετοί ηλικιωμένοι. Οι άνθρωποι αυτοί κατοικούν στο σημείο για περισσότερα από 40 χρόνια. Ξαφνικά, το Κράτος θέλει να τους ξεφορτωθεί ισχυριζόμενο ότι καταπατούν ιδιόκτητα οικόπεδα. 

Τώρα το θυμήθηκαν! Αναρωτιέμαι τί "αναπτυξιακό" σχέδιο υπάρχει για αυτήν την έκταση που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το μετρό του Νομισματοκοπείου. Ό,τι πρέπει για ένα mall που λείπει κιόλας από την περιοχή.

Εν πάση περιπτώσει, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις όπου θα μεταφερθούν οι Ρομά είναι σούπερ λουξ σε σχέση με τις παράγκες που τους φιλοξενούν σήμερα.

Ας δούμε λοιπόν πού βρίσκονται αυτές οι εγκαταστάσεις. Το ελληνικό Κράτος εφαρμόζοντας το σχέδιο "να φύγουν να πάνε αλλού", που ακολουθεί σε όλες τις περιπτώσεις μειονοτήτων, σχεδιάζει να μεταφέρει 80 οικογένειες στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου το χειμώνα επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ η πλησιέστερη διασταύρωση βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων και το κοντινότερο σπίτι σε απόσταση 8 χιλιομέτρων. 

Με λίγα λόγια, ο κ. Αγγελάκας μάς πληροφορεί ότι οι Ρομά είναι αχάριστοι που δε θέλουν να εξοριστούν σε μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση και χρησιμοποιείται ως καταφύγιο θηραμάτων, χωρίς πρόσβαση σε σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Ακόμα κι αν πιστέψουμε ότι οι εγκαταστάσεις που περιμένουν τους Ρομά είναι κάτι μεταξύ βιλών κι εξοχικών με πισίνα, πρόκειται για μια πολιτική απομόνωσης που τους στέλνει στη μέση του πουθενά. Όπου να' ναι δηλαδή, αρκεί να μην "ενοχλούν" τους νοικοκυραίους που μένουν δίπλα στον καταυλισμό στο Χαλάνδρι.

Ας δεχτούμε λοιπόν ότι οι Ρομά είναι πολύ ενοχλητικοί και διαταράσσουν την αφασία των φιλήσυχων νοικοκυραίων του Χαλανδρίου. Ας δεχτούμε ότι τις νύχτες μπαίνουν στα σπίτια τους και βιάζουν τις γυναίκες τους λίγο πριν κλέψουν το βιο τους και το πουλήσουν σε μάντρες με κλεμμένα. Περί αυτού πρόκειται; Όχι, απλά αυτά λένε οι ρατσιστές που περιμένουν στη γωνία για να φτύσουν φασισμό και μισανθρωπισμό αποπροσανατολίζοντας την κουβέντα. Είναι οι γνωστές γενικεύσεις που κατατάσσουν τους Ρομά στους εγκληματίες, ενώ όλοι εμείς είμαστε άγιοι και νομιμόφρονες.

Είναι οι Ρομά εγκληματίες; Είναι άγιοι; Απάντηση: δε μας νοιάζει! Αυτό που μας νοιάζει είναι ότι εδώ πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από ένα Κράτος που θέλει να εκτοπίσει 80 οικογένειες στο τέρμα Θεού. Γι' αυτό είμαστε αλληλέγγυοι. Για να μη χρειαστεί να τους υπερασπιστούμε αργότερα όταν απεγνωσμένοι και περιθωριοποιημένοι ίσως αναγκαστούν να παρανομήσουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους. 

Αρέσει πολύ στο ελληνικό Κράτος να παίζει με τη φωτιά. Κι η φωτιά αυτή όλο και μεγαλώνει. Κάποια στιγμή θα γίνει πυρκαγιά. Και τότε θα μας κάψει όλους. Είναι μαθηματικά βέβαιο.

by To Skouliki Tom

(Aνήθικο δίδαγμα: Έχουν το θράσος κιόλας να λένε ότι ξόδεψαν 60.000 ευρώ για να ανακαινίσουν την πρώην Αμερικάνικη Βάση προκειμένου να δεχτεί τους Ρομά. Δεν πειράζει, μπορεί να πάει ο κ. Αγγελάκας να μείνει εκεί να μην πάνε χαμένα και τα λεφτά. Ας ελπίσουμε ότι ο δήμαρχος Χαλανδρίου σε συνεργασία με τους Ρομά θα καταφέρουν να βρουν μία βιώσιμη λύση μέσα στους επόμενους 6 μήνες.)

Να φύγετε να έρθετε στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου