Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας - από τον Χάρη Ζάβαλο

Άμα μανίτσα μου γουστάρεις να κάνεις ένα γρήγορο μάθημα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας θα σε παω εγώ στο πιο ταμάμ μέρος να τα δεις όλα με μια περιστροφή του κεφαλιού.

Προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας απέναντι από το γήπεδο του βάζελου.


Χτισμένα από το κράτος το 1933 ώστε να παρέχει στέγη στο 1.500.000 προσφύγων που κατέφτασαν στην Ελλάδα μετά το φιάσκο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Εκεί έζησε για χρόνια μια από τις πιο παραγωγικές πληθυσμιακές ομάδες της σύγχρονης Ελλάδας. Κόντρα στην προκατάληψη, τον ρατσισμό, τον φόβο, οι "τουρκόσποροι", όπως υποτιμητικά τους αποκαλούσαν οι ιθαγενείς, μεγαλούργησαν. Χάρη σε αυτούς η οικονομία αναπτύχθηκε και η Ελλάδα κατοικήθηκε, αφού ο Βενιζέλος προκειμένου να γεμίσει την άδεια μέχρι τότε Μακεδονία που είχε έλος κάθε 200 μέτρα, μετακίνησε τους ξεριζωμένους αυτούς πληθυσμούς προς τα εκεί, χτίζοντας πόλεις και χωριά, διαμορφώνοντας την Ελλάδα του σήμερα.

Κυνήγι από τους τότε οπαδούς του Παναθηναϊκού. ώστε να φύγουν από την περιοχή που είχαν κάνει «κατάληψη» για να χτιστεί το γήπεδο.

Σημείο μιας πολύ σκληρής μάχης στην Μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβρη του '44 μεταξύ στρατευμάτων του ΕΛΑΣ και των Άγγλων, άλλωστε υπάρχουν ακόμα οι τρύπες από τις σφαίρες στους τοίχους των κτιρίων να μας θυμίζει τί καλά που είναι να έχεις φίλους τους Εγγλεζοαμερικάνους και να νοιάζονται για σένα και να σε προστατεύουν από τα κομμούνια.

Εγκαταλειμμένα πλήρως από το κράτος, χρόνια τώρα στέκουν εκεί όρθια εκπληρώνοντας ακόμα και τώρα τον λόγο για τον οποίο φτιάχτηκαν, να φιλοξενούν πια άλλους ξεριζωμένους, τους πρόσφυγες του σήμερα.

Σημείο αντιπαράθεσης της Ελλάδας των λαμογιών με τον Βωβό να τα ‘χει βάλει χρόνια στο μάτι για να χτίσει άλλο ένα mall, που πραγματικά λείπει από την Αθήνα, η περιοχή παρατημένη από κάθε πρόνοια και φροντίδα, αντέχει κάθε επίθεση και κάθε κρίση, κόντρα στα σημεία των καιρών.

Και δεν έχει καμία ομορφιά (Μη μου το πάρει το Vice και αρχίζει να λέει για την «ομορφιά της παρακμής». Μπαγαμωτονχριστοσας τώρα που το θυμήθηκα.)

Αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ να ‘χει βάλει 137 διαμερίσματα στο πωλητήριο, στη Νέα Ελλάδα τους.

Mόλις σας έκανα ιστορική ανάδρομη όλης της πατριδούλας μας.

Καταστροφή, ξεριζωμός, φτώχεια, κυνήγι, αγώνες, πόλεμοι, εμφύλιοι και άλλο κυνήγι, εγκατάλειψη, μετανάστευση, λαμόγια, ξεπούλημα.

Ελλαδάρα.

από τον Χάρη Ζάβαλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου