Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

#bookchallenge - Το Skouliki Tom vs Χάρης Ζάβαλος

Σε πνευματική κατάνυξη βρίσκεται η χώρα μας τις τελευταίες μέρες, αφού χρήστες του facebook από ολόκληρη την επικράτεια γράφουν τα 10 βιβλία που σημάδεψαν τη ζωή τους και προσκαλούν τους φίλους τους να κάνουν το ίδιο, με αποτέλεσμα να έχουμε πήξει στον Τιραμόλα και τον Μικρό Ήρωα.

Η νέα αυτή μόδα που ξεκίνησε από το εξωτερικό ονομάζεται book challenge που είναι κάτι σαν το ice bucket challenge αλλά λιγότερο διασκεδαστικό, εκτός αν είσαι ογκόλιθος του πνεύματος, όπως ο Χρήστος Χωμενίδης, ή αν γεμίζεις έναν κουβά με εγκυκλοπαίδειες του Πυρσού και τις ρίχνεις στο κεφάλι σου.

Το καλό με το book challenge είναι ότι μπορείς να αναρτήσεις όποιο βιβλίο σου έρθει στο κεφάλι και να το παίξεις τέρας καλλιέργειας, αφού κανείς δε μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητα της λίστας σου, σε αντίθεση με το ice bucket challenge, όπου είναι κάπως δύσκολο να ισχυριστείς ότι μπουγελώθηκες με νερό και παγάκια. Ο κόσμος θα απαιτήσει αποδείξεις.

Βασική προϋπόθεση για ένα πετυχημένο book challenge είναι να γράψεις αυθόρμητα, χωρίς να το πολυσκεφτείς, τα 10 βιβλία που διάβασες και σε σημάδεψαν, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να σημειώνουν ρεκόρ ταχύτητας, αφού 10 είναι όλα κι όλα τα βιβλία που έχουν στη βιβλιοθήκη τους.

Επειδή όμως το 99% των Ελλήνων είναι κάτι ψώνια που παριστάνουν τους διανοούμενους και το μόνο που σκέφτονται είναι τί θα πει ο γείτονας αν μάθει ότι το πιο δύσκολο βιβλίο που έχουν διαβάσει είναι το "10 χρόνια και 54 ημέρες" της Δήμητρας Λιάνη, αν κάνεις μια μικρή βόλτα στα social media σού δίνεται η εντύπωση ότι κάθε ελληνικό σπίτι είναι και μια μικρή βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Παρακολουθώντας τις λίστες βιβλίων που αναρτούν οι φίλοι σας θα διαπιστώσετε ότι πολλοί από αυτούς που θεωρείτε αγράμματα στουρνάρια αναφέρουν ορισμένα πολύ αξιόλογα βιβλία - που φυσικά δεν έχουν διαβάσει ποτέ στη ζωή τους -, οπότε είναι ευκαιρία μαζί με τα συγχαρητήρια για το υψηλό πνεύμα τους, να τους κάνετε delete και block - η μαλακία έχει και τα όριά της.

Η κρίσιμη στιγμή για μένα ήρθε όταν με προσκάλεσε στο book challenge η I Willi Am. Κοιτώντας τη λίστα της, η αλήθεια είναι ότι ψιλοαπογοητεύτηκα, αφού ανάμεσα στον Βίκτορ Ουγκώ, τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Χαρούκι Μουρακάμι δε διάβασα πουθενά το όνομά μου, οπότε η πρώτη μου σκέψη ήταν να εκδώσω ένα βιβλίο με τα εκατοντάδες αριστουργήματα που έχω γράψει σε αυτό εδώ το μπλογκ και να φιγουράρω στις λίστες όλων των Ελλήνων κάτω από τον Αλχημιστή του Κοέλιο.

Η δεύτερη σκέψη μου ήταν να πάω στη βιβλιοθήκη όπου φυλάω τα χιλιάδες φυλλάδια από σουβλατζίδικα και πιτσαρίες που έχω μαζέψει από τότε που αποφάσισα να το ρίξω στην υψηλή διανόηση, περιμένοντας το σύμπαν να συνωμοτήσει για να επιλέξω τα 10 καλύτερα, αλλά τελικά σκέφτηκα να ρίξω λίγο το επίπεδο και να κρατήσω χαμηλό προφίλ, οπότε κατέληξα στην παρακάτω λίστα. Ιδού, τα 10 βιβλία που σημάδεψαν τη ζωή μου:

Παλαιά Διαθήκη - συλλογικό έργο
Καινή Διαθήκη - συλλογικό έργο
Βιβλίο θρησκευτικών Α' δημοτικού - ΟΕΔΒ
Όνειρα και αλήθειες - Μιχάλης Κακιούζης
Ο εκτροχιασμός - Κώστας Σημίτης
Η κουζίνα της μαμάς - Συνταγούλης
Ο Μακιαβέλι του Έρωτα - Κατερίνα Γιατζόγλου
Έχω ένα μυστικό - Γιάννης Παπαμιχαήλ
Η Πυξίδα, το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ - Κώστας Λαλιώτης

Όλα από Σώτη Τριανταφύλλου

Κι επειδή η I Willi Am κι ο One Eyed Bert είχαν ήδη προσκληθεί από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο αντίστοιχα, σκέφτηκα να προσκαλέσω σε βιβλική τιτανομαχία τη δημαρχάρα μας, τον Χάρη Ζάβαλο. Η ανταπόκρισή του ήταν άμεση. Αντιγράφω από το προφίλ του:

Κι εκεί που κάθομαι πρωινιάτικο Τρίτης και ξύνω το παπ...και διαβάζω ακόμα ένα από τα χιλιάδες βιβλία που έχω στην βιβλιοθήκη μου, To Skouliki Tom με προκαλεί να γράψω τα 10 αγαπημένα μου.
Πάμε λοιπόν:

1. 
Πιτσιμπούργκο - Σώτη Τριανταφύλλου. (Το ΑΠΟΛΥΤΟ θηλυκό)
2. Καραμανλής off the record - Μανώλης Κοττάκης. (Γιατί αν είσαι κύκλος γράφεις μέχρι και βιβλίο. ΒΛΕΠΩ ΚΥΚΛΟΥΣ.)
3. Ο Αλχημιστής - Πάουλο Κοέλιο. (Για αναγνώστες με αρχίδια)
4. On - Κωνσταντίνος Μπογδάνος. (Όταν η ποίηση συναντά το μεγαλείο του Άντρα)
5. Ποιήματα εκ προμελέτης - Τηλέμαχος Χυτήρης. (Σοσιαλισμός ή ποίηση)
6. Η Δημοκρατία στο απόσπασμα - Ανδρέας Παπανδρέου. (Σοσιαλισμός ή λογική)
7. Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993 - Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. (Ένα βιβλίο μνήμα)
8. Το σοφό παιδί - Χρήστος Χωμενίδης. (Ένα βιβλίο, ένας συγγραφέας, ένας άνθρωπος, ένα κοντοσούβλι, μια χωριάτικη)
9. Οι Κίναιδοι - Κωνσταντίνος Πλεύρης. (Από την Ευρώπη των εθνών, στην Ευρώπη των ΠΟΥΣΤΑΡΙΩΝ. ΤΑ 'ΛΕΓΕ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ.)
10. Φωτιά και τσεκούρι - Ευάγγελος Αβέρωφ. (ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΛΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ, ΕΑΜΒΟΥΛΓΑΡΟΙ)
Bonus: Ο επιβήτορας - Χρυσηίδα Δημουλίδου. (Α γαμήσου, καύλωσα.)

by To Skouliki Tom


Σας προσκαλούμε όλους να κατακλύσετε το μπλογκ και τη σελίδα μας
facebook.com/TheThreeMooges με τις δικές σας μπουκ τσάλεντζ λίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου