Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Λευτεριά στο Ελληνικό - by To Skouliki Tom

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας αποτελεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να "παγώσει" την πώληση του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Development του Ομίλου Λάτση, αφού οι όροι του διαγωνισμού ήταν ενάντια στην εθνική κι ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο σταματά την πώληση για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, διότι η Κυβέρνηση περιόρισε αυτούς που θα κατέβαιναν στο διαγωνισμό και δεύτερον επειδή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν ουσιώδεις όροι εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από επενδυτές που είχαν ήδη αποκλειστεί.

Για όσους δε γνωρίζουν, η Lamda Development ήταν ο μοναδικός έγκυρος υποψήφιος του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, οπότε τί να κάνει κι ο Σαμαράς, αναγκάστηκε να τους πουλήσει το Ελληνικό, αφού σε αντίθετη περίπτωση υπήρχε κίνδυνος να μας μείνει πεσκέσι και να το στοιχειώσουν τίποτα φαντάσματα, όπως συνέβη με τα Ολυμπιακά Ακίνητα.


Μάλιστα, η συνολική έκταση των 6.200.000 τετραγωνικών μέτρων του Ελληνικού επρόκειτο να πουληθεί στην αστρονομική τιμή των 915.000.000 ευρώ, δηλαδή όσα αντιστοιχούν σε 12 ημέρες τόκων από το χρέος της χώρας. Να θες να σώσεις την Ελλάδα και να μη σε αφήνουν οι ανθέλληνες!

Βέβαια, η συμφωνία προβλέπει ότι η εταιρεία θα καταβάλει μόνο το 33% αυτών των χρημάτων άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν σε βάθος 10ετίας, οπότε ξεχάστε τις 12 μέρες. 4 μέρες και πολλές είναι.

Αν κάνετε έναν πρόχειρο υπολογισμό θα διαπιστώσετε ότι η τιμή πώλησης αντιστοιχεί σε 148 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή φθηνότερα από όσο πωλείται μια παλιά γκαρσονιέρα στην Πλατεία Αμερικής, ενώ υπάρχουν κι άλλες ευχάριστες εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα ότι η Lamda Development βάσει νόμου απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση της έκτασης.

Α, δε σας είπα! Πρέπει να πληρώσουμε και το κόστος των έργων υποδομής, αλλιώς η Lamda δε θα το αγοράσει. 2,1 δις ευρώ περίπου. Ψίχουλα. Χάρη μας κάνει ο Λάτσης!

Απορώ ποιοι τρελοί από το Ελεγκτικό Συνέδριο σκέφτηκαν ότι μια τέτοια συναλλαγή δεν είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο και τόλμησαν να υπονοήσουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ ουσιαστικά παραχώρησε το Ελληνικό για ένα κομμάτι ψωμί. 

Σε κάθε περίπτωση, το "πάγωμα" της πώλησης του Ελληνικού προκάλεσε τη δικαιολογημένη οργή εκατομμυρίων πολιτών που σκέφτονται να προχωρήσουν σε απεργία πείνας φορώντας μπλουζάκια που θα γράφουν "Λευτεριά στο Ελληνικό" και "Είμαστε όλοι Λάτσης", ενώ οι Ατενίστας θα κάνουν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας από την Καρύτση μέχρι το The Mall Athens κουνώντας σημαιάκια της Eurobank. 

Από τη μεριά του, ο Σπύρος Λάτσης υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι προεκλογικά κόλπα της Κυβέρνησης για να το παίξει δύσκολη αλλά δηλώνει βέβαιος ότι η συμμορία Σαμαρά-Βενιζέλου θα κάνει τελικά το καθήκον της, όπως στην περίπτωση του The Mall Athens που χτίστηκε παράνομα με υπογραφή Βενιζέλου το 2003 και μόλις φέτος του επιβλήθηκε πρόστιμο 0,15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το Τρίο Μούτζες στέκεται στο πλευρό του Έλληνα επιχειρηματία και θα κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει την μηδαμινή περιουσία του - των μόλις 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων - από το αναρχοάπλυτο Κράτος που δεν την αφήνει να πολλαπλασιαστεί.

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Το Ελεγκτικό Συνέδριο "παγώνει" την πώληση του Ελληνικού, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομο το The Mall Athens και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Άντε να έρθει ο Αλέξης να τα αλλάξει όλα, μήπως και πάμε ποτέ μπροστά.)

Μηνύματα συμπαράστης στο δράμα του κ. Λάτση στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου