Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Για ένα σκίτσο αδειανό - by To Skouliki Tom

Κάνοντας μια βόλτα σε αναρτήσεις και σχόλια στα social media είδα ότι συνεχίζεται και σήμερα η φαρσοκωμωδία με το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου κι όπως καταλαβαίνετε, το καθεστωτικό φρόνημα ήρθε και ξεχείλισε μέσα μου. Μαζί με το δικό μου φρόνημα ξεχείλισε και η βλακεία των όσων διάβαζα, οπότε αποφάσισα να γράψω δυο λόγια.

Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, το περιβόητο σκίτσο είναι η κεντρική φωτό του κειμένου. Για όσους σοφούς με έντονο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δεν έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση, συγχαρητήρια, σας ζηλεύω!

Το παραπάνω σκίτσο κυκλοφόρησε στην εφημερίδα "Τα Νέα" την επομένη - νομίζω - της εισβολής των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ κι απεικονίζει τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Ραχήλ Μακρή αντίστοιχα, σκαρφαλωμένες σαν στριπτιζέζ σε κεραίες - στύλους pole dancing. Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος πρόσθεσε στο σκίτσο και μια στιχομυθία μεταξύ φανταστικών θαμώνων του υποτιθέμενου strip club στο οποίο εμφανίζονται οι βουλευτές, υπονοώντας ότι οι δύο κυρίες με τις πράξεις και τα λόγια τους έξω από την ΕΡΤ έδιναν παράσταση μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Έχω την εντύπωση πως η ενέργεια της Ραχήλ Μακρή να σκαρφαλώσει στα κάγκελα της ΕΡΤ εκείνο το πρωί αποτέλεσε και την έμπνευση για το σκίτσο. Μπορεί και να κάνω λάθος. Λίγη σημασία έχει. 

Ίσως προσέξατε ότι μέχρι στιγμής δεν έχω χρησιμοποιήσει τη λέξη "γελοιογραφία". Κι αυτό συμβαίνει διότι η σκιτσογραφία δεν πρέπει να συγχέεται με τη γελοιογραφία. Οπότε ας εξετάσουμε πρώτα κατά πόσον το σκίτσο του κ. Χαντζόπουλου αποτελεί γελοιογραφία ή όχι.

Στο σκίτσο του κ. Χαντζόπουλου τα πρόσωπα των δύο βουλευτών είναι κωμικά παραλλαγμένα σε μια κατάσταση που δε συμβιβάζεται με την κοινή αντίληψη που έχουμε για αυτά και τους αποδίδεται η ιδιότητα των στριπτιζέζ, πράγμα που βρίσκεται σε πλήρη ασυμφωνία με τη βουλευτική τους ιδιότητα. 

Η δε σημασία του σκίτσου εκφράζεται με απλότητα μέσω της στιχομυθίας των θαμώνων που τις παρακολουθούν κι έχει ως θέμα τα λόγια και τις πράξεις τους έξω από την ΕΡΤ.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Το σκίτσο συγκεντρώνει πολλά από τα στοιχεία που περιγράφουν μια γελοιογραφία.


Το κρίσιμο ερώτημα έγκειται στο κατά πόσον ήταν αρκετά άστοχα ή ανόητα τα λόγια και οι πράξεις των δύο βουλευτών, ώστε να αξίζουν γελοιογραφίας, κατά πόσον το πνεύμα του σκίτσου είναι λεπτό και δριμύ και κατά πόσον προκαλείται εύθυμη διάθεση στον παρατηρητή του σκίτσου. Αυτό μπορείτε να το κρίνετε μόνοι σας.


Ας δεχτούμε όμως, για καθαρά πρακτικούς λόγους, ότι το σκίτσο αποτελεί γελοιογραφία.


Καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας παρακολουθούμε έναν πόλεμο μεταξύ της εφημερίδας "Τα Νέα" και της εφημερίδας "Η Αυγή" σχετικά με τη γελοιογραφία αυτή. Η Αυγή έκανε επίθεση στα Νέα μέσω του άρθρου του Γιώργου Ανανδρανιστάκη με τίτλο "Ο απόλυτος εξευτελισμός του Δ. Χαντζόπουλου" θεωρώντας ότι ο γελοιογράφος ξεφτιλίστηκε, αφού πήρε διαταγές από το αφεντικό του, ώστε να φτιάξει μια σεξιστική γελοιογραφία με πρωταγωνίστριες τις δύο βουλευτές. Ακολούθησε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Τα Νέα" που φώναζε "Βοήθεια!" για λογοκρισία από μέρους της Αυγής. 


Ποιος μιλάει για λογοκρισία! Τα Νέα! Που απέλυσαν τον γελοιογράφο Τάσο Αναστασίου για καθαρά πολιτικούς λόγους. Τελοσπάντων.

Το πιο άκυρο της υπόθεσης, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι έβγαλε ανακοίνωση ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποκαλεί σεξιστική τη γελοιογραφία. 

Ξέρουμε πολύ καλά ότι "Τα Νέα" είναι η πιο διαπλεκόμενη εφημερίδα στην ελληνική ιστορία, αποτελούσε πάντα το φερέφωνο της εκάστοτε εξουσίας και θα έπρεπε να είχε πυρποληθεί. Επίσης, ξέρουμε ότι "¨Η Αυγή" είναι η επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί τη γραμμή του. Αλλά άντε, να δεχτώ την κόντρα μεταξύ δύο εφημερίδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, κοτζάμ κόμμα, τί δουλειά έχει να βγάζει ανακοινώσεις κατά ενός έντυπου μέσου ενημέρωσης - όσο σάπιο κι αν είναι; Τί είδους κίνηση είναι αυτή; 

Ατυχής κατ' εμέ. Όπως ατυχές κατ' εμέ ήταν και το σκίτσο του κ. Χαντζόπουλου. 

Σε πρώτη φάση, ας πάρουμε σαν δεδομένο ότι μέσα από τις γελοιογραφίες του ο Δημήτρης Χαντζόπουλος εκφράζεται με πλήρη ελευθερία λόγου, χωρίς να δέχεται διαταγές και γραμμή από το αφεντικό του. 

Είναι σεξιστική η γελοιογραφία; Ναι, είναι. Μας αρέσει; Πιθανότατα όχι. Η γελοιογραφία, όμως, εκφράζει μια άποψη. Γελοιογράφος είναι, ό,τι θέλει λέει. Και υπερβολή θα χρησιμοποιήσει και σεξισμό και ρατσισμό και ό,τι γουστάρει. Η σάτιρα τα επιτρέπει αυτά. Σε κάποιους θα αρέσει, σε κάποιους άλλους όχι.

Προσωπικά δε με ενόχλησε ο σεξισμός. Απλά δεν έβγαλε χιούμορ. Αλλά αυτό από το να φτάνουμε στο σημείο να τον αποκαλούμε ξεφτίλα και διαπλεκόμενο και υπηρέτη συμφερόντων απέχει έτη φωτός.

Όταν συζήτησα το θέμα με την I Willi Am, μου θύμισε τις γελοιογραφίες μιας δανέζικης εφημερίδας που το 2005 σατίριζαν το Μωάμεθ. Το ίδιο συνέβη πέρσυ και σε μια γαλλική εφημερίδα. Το θυμάστε; Τί λέγαμε τότε; Ότι ακόμα και αν η εφημερίδα ή ο γελοιογράφος δεν έδειξαν την αυτοσυγκράτηση που θα έπρεπε για ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο θέμα, οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και η ελευθερία έκφρασης στη Δύση δεν είναι διαπραγματεύσιμη. 

Γιατί να ισχύει κάτι διαφορετικό για χάριν 2 βουλευτών που κάθε άλλο παρά στο κλαμπ των αδύνατων μπορούν να συμπεριληφθούν - για να θυμηθούμε και τα λόγια του Παντελή Μπουκαλά που έλεγε ότι η γελοιογραφία είναι ένας "διαρκής υπέρ των αδύνατων λόγος";

Σε δεύτερη φάση, ας πάρουμε ως δεδομένο ότι ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσογραφεί κατά παραγγελία, άρα δεν εκφράζει την άποψή του, άρα το πνεύμα του είναι κατευθυνόμενο κι άρα τα σκίτσα του παύουν να είναι προϊόντα ελεύθερης βούλησης.

Στην περίπτωση αυτή, να πάει να γαμηθεί. Όσο ταλαντούχος κι αν είναι - που είναι - έχουμε κάθε δικαίωμα να τον αποκαλούμε ξεπουλημένο και τομάρι. Στα ίδια "Τα Νέα" δε, που δίνουν την παραγγελία, δεν αξίζει καν να αναφερθώ περαιτέρω. Τί να πεις για μια κωλοφυλλάδα που τηλεκατευθύνεται από το Μέγαρο Μαξίμου;

Σε κάθε περίπτωση δε νομίζω ότι άξιζε να πάρει τόση έκταση το θέμα. Για ποιο λόγο; Για ένα σκίτσο αδειανό; Πολλή φαιά ουσία χαλάνε εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όπως μου είπε και η I Willi Am: "Eμείς ως αναγνώστες και σχολιαστές πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί στο τι ακούμε και πώς το αποκωδικοποιούμε. Mέσα στην αναμπουμπούλα αυτό που χάνεται είναι πάντα η ψυχραιμία και η λογική. Και κλασική τέτοια περίπτωση είναι να φωνάζουν "Τα Νέα" για 'λογοκρισία'. Έλεος δηλαδή! Και ξέρεις κάτι; Εγώ σε όλο αυτό είμαι πολύ καχύποπτη. Και τα ακούω όλα με μεγάλη επιφύλαξη. Γιατί ξέρω ότι συνειδητά γίνεται αυτό και από τις δύο πλευρές. Για να πολώσουν το κλίμα. Για να σε υποχρεώσουν να διαλέξεις στρατόπεδο. Σόρυ ρε φίλε, αλλά να πάνε να γαμηθούν και οι δύο!"

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Σήμερα διάβασα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε πόλεμο και εναντίον της "Καθημερινής". Γιατί, ρε Αλέξη; Γιατί, ρε αγόρι μου; Πότε θα σταματήσεις να ασχολείσαι με τους ψυχάρηδες και τους αλαφούζους;)

Για χιούμορ που ξεχειλίζει επισκεφτείτε τη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου