Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Ανοιχτά μυαλά - by To Skouliki Tom

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στο περίπτερο της "Ανοιχτής Πόλης" του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στα Προπύλαια για να παρακολουθήσω μια συζήτηση με θέμα την πολιτικοποίηση των νέων στην ψηφιακή εποχή.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι μπλόγκερ “Old Boy” και “το βυτίο” κι ένας άλλος τύπος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου δε συγκράτησα το όνομα.

Οι τρεις ομιλητές έθιξαν τον σημαίνοντα ρόλο των social media και του διαδικτύου γενικότερα στη διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης, ειδικά στους νέους, ενώ έκαναν μια αναδρομή σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για την κοινωνία που εσκεμμένα δεν ακούγονται από τα παραδοσιακά ΜΜΕ αλλά αναδεικνύονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και η ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ένα θέμα σχετικά με τα social media, που δεν ακούστηκε από τους τρεις ομιλητες αλλά εμπίπτει στον ίδιο άξονα συζήτησης, είναι το γεγονός ότι, κατά γενική ομολογία, οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου συναναστρέφονται άτομα και επισκέπτονται σάιτ και μπλογκς με συγγενή ιδεολογία, πεποιθήσεις κι απόψεις. Και αυτό είναι πολύ λάθος.

Καταλαβαίνω όσους μπαίνουν στο facebook απλά για να χαλαρώσουν, να διαβάσουν 2-3 ειδήσεις, να παίξουν κάνα παιχνίδι ή να καυλαντίσουν με καμιά γκόμενα. Θυμάμαι κι εγώ τον καιρό που είχα 150 φίλους και το μόνο που πόσταρα ήταν βιντεάκια ΝΒΑ και κομμάτια του 2pac αλλά αυτή η εποχή έχει περάσει - ελπίζω όχι ανεπιστρεπτί.

Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν το facebook ως εργαλείο επικοινωνίας με ευρύτερο κύκλο ατόμων και ως μέσο πολιτικής έκφρασης. Σε αυτούς απευθύνεται αυτό εδώ το κείμενο.

Δεν έχει κανένα νόημα να δέχεστε μόνο "φίλους" που ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο με εσάς με αποτέλεσμα αποκλειστικά να βαυκαλίζεστε και να ανταλλάζετε συγχαρητήρια likes και σχόλια. Σταματήστε να ρίχνετε διαγραφές και μπλοκ σε όσους διαφωνούν μαζί σας, ακόμα κι αν το κάνουν με αγένεια.

Η σελίδα μας, στον ενάμιση χρόνο που λειτουργεί, δεν έχει μπλοκάρει κανέναν. Στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook έχω "φίλους" φιλελεύθερους, δεξιούς, αριστερούς, συντηρητικούς, ποταμίσιους, αναρχικούς, απολιτίκ, βουλευτές και στελέχη όλων των κομμάτων, χωρίς να ανήκω σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Καθημερινά διαβάζω τις πιο εξωφρενικές απόψεις και κάνω κλικ σε κείμενα που ξέρω από πριν ότι θα με βγάλουν από τα ρούχα μου. Βέβαια, από ένα σημείο και μετά, απέκτησα ανοσία με αποτέλεσμα σήμερα να μη θυμάμαι την τελευταία φορά που διάβασα κάτι το οποίο κατάφερε να με ταράξει.

Όλα αυτά με βοηθούν να έχω μια πιο σφαιρική άποψη για το τί συζητιέται στα "αντίπαλα" στρατόπεδα κι εν τέλει τί συζητιέται στην κοινωνία συνολικά. Εντάξει, το κάνω και λόγω του μπλογκ, αφού όλα αυτά τα προφίλ είναι πηγές άντλησης πληροφοριών. Με ένα login στο facebook έχω όλη την επικαιρότητα στην οθόνη μου. Δεν έχω ρίξει μπλοκ σε κανέναν, ενώ το προφίλ μου είναι δημόσιο κι ανοιχτό σε όλους.

Σας προτείνω να κάνετε το ίδιο. Ανοίξτε τα χρονολόγιά σας και δεχτείτε κόσμο με τον οποίο διαφωνείτε. Εφόσον έχετε επιλέξει να εκφράζεστε πολιτικά, κάντε το σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο. Διαβάζοντας τα σχόλια που θα σας αφήσουν οι νέοι σας "φίλοι" κι αν δεν τους πάρετε από τα μούτρα, θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι σε πολλά θέματα είχατε λάθος προσέγγιση.

Διαβάστε αυτά που γράφουν και τα κείμενα που αναρτούν για να καταλάβετε καλύτερα πώς σκέφτονται. Υπάρχουν άτομα που αξίζουν να αφιερώσετε μερικά λεπτά για να συζητήσετε μαζί τους.

Μετριάστε τον φανατισμό σας για να προσελκύσετε ανθρώπους ανοιχτούς σε διάλογο και πάνω απ' όλα δεχτείτε το χιούμορ, καλοπροαίρετο ή μη. Μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε.

Όσο κι αν δεν το καταλαβαίνετε, απομονώνοντας αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά από εσάς, με τον καιρό καταλήγετε να απομονώνεστε εσείς οι ίδιοι. Η φωνή σας και τα μηνύματα που μπορείτε να περάσετε είναι πιο σημαντικά από την ηρεμία σας.

Αλλιώς, φτάνουμε στην πόλωση. Κι η πόλωση, την οποία η ιντερνετική διάδραση μπορεί να επιδεινώσει γεωμετρικά, είναι ακριβώς αυτό που δε χρειαζόμαστε τώρα. Ανοίγοντας το προφίλ σας, ανοίγετε μαζί και το μυαλό σας.

by To Skouliki Tom

(Aνήθικο δίδαγμα: Αυτό το κείμενο ήθελα να το γράψω καιρό τώρα. Αφορμή στάθηκε η ανάρτηση μιας φίλης στο facebook που έθιγε ακριβώς αυτό το ζήτημα. Την ευχαριστώ πολύ.)

Η ανοιχτή σελίδα μας είναι facebook.com/TheThreeMooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου