Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Της κρίσης οι πεσσόντες (ήρωες) - by To Skouliki Tom

Η εβδομάδα που μας πέρασε ανήκει δικαιωματικά στον Δήμαρχο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Γιώργο Καμίνη. Ξεκινώντας από το Yarn Bombing και φτάνοντας μέχρι τις προχθεσινές Λευκές Νύχτες, αυτός ο σύγχρονος οραματιστής δείχνει ότι ήρθε στον δήμο για να φύγει βράδυ.

Ενδιάμεσα πήγε και έντυσε τις τζαμαρίες ενός καταστήματος που δε λειτουργεί πια με μια αεροφωτογραφία της φωταγωγημένης νυχτερινής Αθήνας για να το ομορφύνει. Μάλλον του φαινόταν δυστυχισμένο που έφαγε λουκέτο και ήθελε να του φτιάξει το κέφι. Το βλέπω που λέτε στη σελίδα του και τρελάθηκα! Λέω, δε γίνεται, το παιδί μας δουλεύει, το παιδί είναι πολύ μπροστά, το παιδί είναι τόσο μπροστά που φαίνεται κουκκίδα στα μάτια μας - εμάς των πίσω.

Τόσα ουσιαστικά πολιτιστικά δρώμενα είχε να δει η πόλη από τον αιώνα του Περικλή. Λέω ξανά, αποκλείεται να είναι τόσο αστείρευτος από ιδέες, κάπου θα σταματήσει. Μετά σκέφτομαι, σταμάτησε ποτέ ο Νέλσον ο Μαντέλα να ονειρεύεται έναν ομορφότερο κόσμο για όλους; Γιατί να σταματήσει ο Γιώργος ο Καμίνης;

Και, τέλος, έρχεται η μεγάλη είδηση στο ίνμποξ μας από ένα φίλο του μπλογκ. Ο Δήμος Αθηναίων πρόκειται να υλοποιήσει πρόγραμμα αποκατάστασης των υπαίθριων γλυπτών έργων τέχνης. Συνολικά 100 έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα θα υποστούν λίφτινγκ από τους βανδαλισμούς και τις κλοπές που έχουν υποστεί, ενώ μετά το λίφτινγκ θα σταλούν και στον Ανδρέα Φουστάνο για να τους βάλει ψεύτικα βυζιά.

Διαβάζω σε όλα μα όλα τα site και μπλογκ ότι το ποσό που έχει εγκριθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει υπολογιστεί περί τα 771.200.000 ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 7.710.000 ευρώ για κάθε έργο τέχνης, οπότε συμπεραίνουμε ότι ο κ. Καμίνης μάλλον σχεδιάζει να φτιάξει 100 μικρούς Παρθενώνες με αυτά τα χρήματα.

Βέβαια, με μια μικρή έρευνα στο site του Δήμου ανακαλύπτεις εύκολα ότι το πραγματικό ποσό δεν είναι 771,2 εκατομμύρια αλλά 771,2 χιλιάδες ευρώ, οπότε για άλλη μια φορά τα μεγάλα και αξιόπιστα δημοσιογραφικά site με το μηδαμινό ρεπορτάζ που κάνουν αναδημοσίευσαν το ένα μετά το άλλο μια ψευδή είδηση που είχε προσθέσει 3 μηδενικά.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι το μόνο site που έγραψε σωστά το ποσό είναι η φρι πρέζα LIFO που τόσο αγαπώ να απεχθάνομαι. Α, ναι, κι εμείς με τη βοήθεια του Κλόουν. The Three Mooges και LIFO στην ίδια πρόταση. Τί άλλο μας επιφυλάσσει το 2013; Τέσπα, επιστρέφουμε στο θέμα.

Οι ειδικοί του Δήμου Αθηνών υποστηρίζουν ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι τα γκραφίτι που εμποτίζουν τα μάρμαρα αλλά ευτυχώς γίνονται πολλές πορείες στο κέντρο και ξηλώνονται από τους κουκουλοφόρους, οπότε αποκαλύπτεται η ομορφιά των μνημείων κάτω από αυτά, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την τεχνοτροπία.

Μεγάλο πονοκέφαλο για τους αρμόδιους του δήμου αποτελεί και το θέμα φύλαξης των γλυπτών μετά την αποκατάστασή τους, αφού ποιος τους εγγυάται ότι δε θα δει κανένας άστεγος το άγαλμα του Μακρυγιάννη που κόστισε 7 χιλιάρικα και δε θα πάει να χώσει το σπαθί που κρατάει στον κώλο του κ. Καμίνη;

Συνήθως στο στόχαστρο βρίσκονται οι μύτες των αγαλμάτων, αν και κανονικά θα έπρεπε να τους βγάζουμε τα μάτια για να μη βλέπουν όλοι αυτοί οι παλιοί ήρωες την κατάντια στης σημερινής Ελλάδας και μετανιώνουν την ώρα και τη στιγμή που αγωνίστηκαν για να γίνουμε το μπουρδέλο που είμαστε σήμερα.

Γράφοντας για αγάλματα ηρώων θυμήθηκα ένα παλιό κείμενο που είχαμε γράψει με την I Willi Am. Τότε τη ρωτούσα "τί είναι ήρωας" και μου είχε απαντήσει πως "ό,τι κι αν είναι, γίνεται βάρος στο τέλος. Ο ήρωας είναι χρήσιμος μόνο τη στιγμή του κινδύνου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι επικίνδυνος."

Ο Γιώργος Καμίνης συνεχίζει να το παίζει δήμαρχος μιας Αθήνας που βρίσκεται καθημερινά εκτεθειμένη σε μερικούς από τους μεγαλύτερους κινδύνους της ιστορίας της. Και είναι ήδη βάρος. Όσο κι αν προσπαθεί να το παίξει ήρωας, δεν είναι. Είναι απλά ένας επικίνδυνα γελοίος. Ας είναι ο τελευταίος.

Τελικά, η I Willi Am είχε δίκιο. Αν ζούσαν σήμερα όλοι αυτοί οι ήρωες, θα ήταν άκρως επικίνδυνοι για ανθρώπους σαν τον κ. Καμίνη, αφού θα τους ξεγύμνωναν από το λίφτινγκ που κάνουν στους εαυτούς τους για να κρύψουν τη σαπίλα που κρύβουν από κάτω.

Όμως δεν υπάρχουν πια ήρωες. Και τώρα είναι η ευκαιρία να δείξουμε ότι η Ελλάδα, η χώρα με τους περισσότερους ήρωες στην ιστορία της από κάθε άλλη, δεν τους έχει πια ανάγκη. Να δείξουμε ότι μπορούμε να γίνουμε εμείς οι ήρωες κάθε πόλης, κάθε γειτονιάς και να μην αφήσουμε ποτέ ξανά Καμίνηδες να μας άγουν και να μας φέρουν κατά πώς θέλουν.

Δεν υπάρχει ούτε χώρος, ούτε χρόνος πλέον για αυτούς.

by To Skouliki Tom

(Aνήθικο δίδαγμα: Fuck heroes, fight now!)

Δωρεάν λίφτινγκ στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου