Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Περί ξεβρακώματος - από αναγνώστρια

Αγαπητές Μούτζες, 

Tα παρακάτω είναι σκέψεις μου με αφορμή το κείμενό σας "Ο Νίκος Ρωμανός κι οι άλλοι". 

Εσχάτως γίναμε μάρτυρες σε ένα απίστευτο ξεβράκωμα και ξεφτίλισμα μέρους της κοινωνίας μας με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού. 

Ορισμένοι συμπολίτες μας εξέφρασαν την εναντίωση τους απέναντι, πρωτίστως στην ύπαρξη αυτή καθεαυτή του Νίκου Ρωμανού, και σε μικρότερο βαθμό στον αγώνα που δίνει με κίνδυνο τη ζωή του. Αυτό φαίνεται καθαρά από τον τρόπο που έθεσαν τα επιχειρήματα τους. Νομικά επιχειρήματα δεν τέθηκαν, αλλά και τα λίγα ανυπόστατα αντικρούστηκαν με σχετική ευκολία από όποιον γνωρίζει στοιχειώδη νομικά. 

Αντίθετα, κατά κύριο λόγο, τέθηκαν ερωτήσεις τύπου "γιατί ο Νίκος Ρωμανός πέρασε σε σχολή διοίκησης επιχειρήσεων αφού είναι αναρχικός;", "γιατί δεν υπογράφει μια δήλωση μετάνοιας να τελειώνουμε;", "μήπως θέλει τις άδειες για να αποδράσει;", "θα δείχναμε την ίδια ευαισθησία αν στη θέση του βρισκόταν ένας χρυσαυγίτης;", "γιατί να μην εφαρμοστεί πάνω του η αναγκαστική σίτιση ώστε να σωθεί;", "μήπως αυτό που του λείπει είναι αγάπη και στοργή από τους δικούς του;" Επίσης, πολλές ήταν οι διατυπώσεις τύπου "να ψοφήσει το κωλόπαιδο", "αριστερός με δεξιές τσέπες", "σιγά μην ξέρει αυτός τι σημαίνει αναρχία", "η δημοκρατία δεν εκβιάζεται από αναρχικούς που δεν πιστεύουν σε αυτή" και άλλα τέτοια εξυπνακίστικα. 

Κανείς από αυτούς δεν ασχολήθηκε με το αν ο Ρωμανός κάνει έναν δίκαιο ή άδικο αγώνα για τις διεκδικήσεις του. Το μόνο που σχολίασαν και το μόνο με το οποίο ασχολήθηκαν ήταν το ποιόν του. Αμφισβήτησαν τον λόγο του χωρίς να τον διαβάσουν καν. "Σιγά μην ξέρει το 20χρονο από αναρχία και από ελευθεριακή ιδεολογία" είπαν. Για άλλη μία φορά έδειξαν το μίσος τους για κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνουν και δεν τους ενδιαφέρει κιόλας να καταλάβουν.

Να το κάνουν αυτό οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης το καταλαβαίνω. Έχουν λόγο προφανή, αφού ο Ρωμανός στέκεται απέναντι σε όσα αυτοί πρεσβεύουν. Σιγά, όμως, μην κάτσει να ασχοληθεί ο αστός με το Ρωμανό. Τα τσιράκια τους επίσης το καταλαβαίνω. Και οι πλύστρες τους. Δεν είναι καιροί να χάσουν τη δουλίτσα τους. Οι υπόλοιποι, όμως, τι λόγο έχουν και βγάζουν τόση χολή; Αφού η τράπεζα που έκλεψε ο Ρωμανός δεν είναι δικιά τους. Αφού και αυτοί δούλοι είναι, τί τους νοιάζει το σύστημα στο οποίο αντιτίθεται ο Ρωμανός; Και στην τελική, αφού λεφτά δεν τους πήρε, αφού δεν τους απειλεί άμεσα (άρα δεν είναι τρομοκράτης) και αφού, όπως είπαμε πιο πάνω, δεν πιστεύουν ότι το "κωλόπαιδο" τα εννοεί αυτά που λέει, γιατί καίγονται τόσο πολύ να ασχοληθούν μαζί του και να τον κράξουν; Τι είναι αυτό που τους δίνει τόση ενέργεια να μισούν; Τελικά είναι φαινόμενο καθαρά ελληνικό το "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα" ή μήπως ανθρώπινο χαρακτηριστικό σε ορισμένα dna;

Οι τύποι αυτοί θεωρούν ότι η κοινωνία μας είναι δομημένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην δέχεται αυτούς που την αμφισβητούν. 
Σύμφωνα με τη δική τους λογική αν δεν πιστεύεις στο πανεπιστήμιο δεν έχεις δικαίωμα να σπουδάσεις. 
Αν δεν πιστεύεις στις εκλογές τότε δεν πρέπει να ψηφίζεις. 
Αν πίνεις Coca Cola και τρως McDonalds δεν έχεις δικαίωμα να κατακρίνεις τον καπιταλισμό. 
Και τελοσπάντων, αν δεν γουστάρεις την κοινωνία μας έτσι όπως είναι τράβα σε άλλη χώρα ή και σε άλλη ήπειρο. 
Παλεύεις ενάντια στην ανθρώπινη σκλαβιά, την παιδική πορνεία, τις περιβαλλοντικές καταστροφές; Σύμφωνα με τους τύπους αυτούς και την ιδεολογική τους ηγεμονία, τράβα σε άλλο πλανήτη ή ακόμα καλύτερα αυτοκτόνα. 
Έτσι είναι ρε φίλε το σωστό για αυτούς, άρα έτσι είναι το σωστό γενικά. Τι πας εσύ να αμφισβητήσεις; 

Αυτά τα τυπάκια, λοιπόν, κράζουν ανέξοδα το Ρωμανό ή όποια ιδεολογία τους φαίνεται αντίθετη με το βόλεμά τους. 
Αυτά τα τυπάκια θα κράξουν και αυτούς που υπερασπίστηκαν το Ρωμανό και θα τους πουν τζάμπα μάγκες και επαναστάτες του πληκτρολογίου. 
Θα κράξουν και μένα που γράφω ένα κείμενο εναντίον τους, παρά το γεγονός ότι θα νομίζουν ότι το γράφω για να υπερασπιστώ το Ρωμανό. 

Ξεβράκωτοι βασιλιάδες που κυκλοφορούν στα social media και αραδιάζουν τις αρλούμπες τους, τίγκα στο μίσος και τη χολή. 

Το ξεβράκωμα τους όμως και το ξεφτίλισμά τους δεν το έκανε κανένας από τους θεσμούς που τόσο επικαλούνται και σε πρώτη ευκαιρία ποδοπατούν. Τους το έκανε ένα "μαλακισμένο 20χρονο που το παίζει αναρχικός".

Ελευθερία Πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου