Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Διακοπή για διαφημίσεις

Αγαπητές Μούτζες,

Πολλοί φίλοι της σελίδας μας στο facebook "διαμαρτύρονται" γιατί δε βλέπουν πια τις αναρτήσεις μας στην κεντρική σελίδα τους (news feed). Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, οι αναρτήσεις που κάνει μια σελίδα δε φτάνουν ποτέ σε όλους τους φίλους της, παρά μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών.

Έπειτα από ενδελεχή έρευνα που κάναμε, ανακαλύψαμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το facebook αποφάσισε για άλλη μια φορά να ρίξει αυτό το ποσοστό ακόμα πιο χαμηλά, με αποτέλεσμα ο κόσμος στον οποίο φτάνουν οι αναρτήσεις μας (organic reach) να πέσει περίπου στο μισό.

Μάλιστα, όσο μεγαλώνει μια σελίδα τόσο μικραίνει αυτό το ποσοστό. Για παράδειγμα, η σελίδα μας που αριθμεί περίπου 12.000 μέλη, κάθε φορά που κάνουμε κάποια νέα ανάρτηση, καταφέρνει να φτάσει σε 350-700 άτομα (organic reach 3-6%).

Το τραγικό αυτό ποσοστό οφείλεται στη στρατηγική του facebook να ωθεί τις σελίδες να πληρώσουν για κάθε μία ανάρτηση ξεχωριστά, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να φτάνει το "προϊόν" τους σε περισσότερα μέλη. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό για εμάς και τα περισσότερα blog ή site είναι αδύνατο, αφού δεν έχουμε έσοδα από πουθενά. 

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε στη σελίδα μας, να σύρετε το ποντίκι σας στο κουμπί "Σας αρέσει" κι από το μενού που θα αναδυθεί να επιλέξετε "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις". Εναλλακτικά, από το ίδιο μενού μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με τις σελίδες που σας ενδιαφέρουν, ώστε να βλέπετε πάντα τις αναρτήσεις τους στο news feed σας.

Και βέβαια, όσο περισσότερο αλληλεπιδράτε με μια σελίδα (likes, comments, shares) τόσο περισσότερο εμφανίζεται στο news feed σας.

Τώρα θα ήθελα να αναφερθώ συνοπτικά στις διαφημίσεις (google ads) που έχουμε στο μπλογκ μας. Πρέπει να ξέρετε ότι από τις διαφημίσεις αυτές δεν πληρωνόμαστε, παρά μόνο όταν κάποιος πατήσει κλικ πάνω τους αλλά και πάλι τα χρήματα που λαμβάνουμε είναι μηδαμινά - κάτι λεπτά του ευρώ -, οπότε απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός κλικ για να μπορούμε να πούμε ότι βγάζουμε λίγα χρήματα.

Το κλικάρισμα σε google ads των μπλογκ - ακόμα κι όταν το προϊόν της διαφήμισης δε τους ενδιαφέρει - είναι συνήθης τακτική για τα αναγνωστικά κοινά του εξωτερικού, ώστε να βοηθάνε τα blog και site που διαβάζουν από το να κλείσουν.

Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στις συνήθειες του ελληνικού αναγνωστικού κοινού, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω αδιαφορίας. Καλό είναι αυτό να αλλάξει. Να πατάτε στα google ads λοιπόν. Ένα-δύο κλικ είναι αρκετά και σημαίνουν πολλά για τους κατόχους μπλογκ.

Όλα τα παραπάνω που αναφέραμε είναι απλές και γρήγορες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να μην εξαφανιστούν οι σελίδες και τα μπλογκ αντιπληροφοριακού χαρακτήρα από το facebook και το διαδίκτυο. Διαδώστε αυτό το κείμενο, ώστε να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες.

Ευχαριστούμε πολύ που είστε μαζί μας 18 μήνες τώρα κι ελπίζουμε στη στήριξή σας.

Με αγάπη και προδέρμ,

The Three Mooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου